Kako in kje začeti z digitalno preobrazbo?

Digitalna preobrazba je v prvi vrsti odvisna od izbire tehnologije in uspešne digitalizacije.

Odločeni ste, da greste v digitalno preobrazbo, ampak ne veste niti kako, niti kje bi začeli. Eni ponudniki vam govorijo o digitalizaciji, drugi o digitalni preobrazbi. Kaj je eno in kaj drugo? In kaj je prav in kaj narobe?

Nimate veliko sredstev in praktično nobenih znanj v podjetju, ki bi vas usmerjali ali pa vsaj podali izhodišča.

In koliko vse skupaj pravzaprav stane? Kako dolgo bo trajalo? In kaj bo vse skupaj podjetju v celoti gledano sploh (do)prineslo? Bodo uporabniki sprejeli novosti? In koliko ljudi bomo morali zaradi tega na novo zaposliti?

Vemo, imate mnogo vprašanj, pa nobenih odgovorov.

Predlagamo, da sledite spodnjim korakom, saj obstaja velika verjetnost, da boste digitalno preobrazbo izvedli uspešno.

1. Izbira tehnologije

Sprašujete se, zakaj bi morali prav vi izbrati tehnologijo, saj boste rešitve vendarle kupili in se vas tehnologija zagotovo ne tiče, kajne?

Najpogostejša napaka, ki jo naredijo poslovna okolja je, da zanemarjajo pomen tehnologije.

Zakaj?

Tehnologija vam bo omogočila povezano digitalizacijo, ki je nujna za uspešno digitalno preobrazbo. Brez povezane digitalizacije boste ves denar zapravili za povezovanje med sistemi.

S tehnologijo boste reševali vaše specifične težave. Ne, ne boste programirali vi, je pa nujno, da specifične težave rešujete z enotno tehnologijo, saj boste drugače ponovno izpostavljeni visokim stroškom povezovanja.

Zmanjšali boste stroške vzdrževanja

Omogočili boste konsistentno digitalno izkušnjo za vse uporabnike

Če ne boste izbrali ustrezne tehnologije, potem se digitalno ne boste preobrazili, saj boste denar porabljali za vse drugo, samo za digitalno preobrazbo ne.

2. Digitalizacija

Digitalizacija ni isto kot digitalna preobrazba. Digitalizacijo lahko kupite, vendar bodite pozorni na odprtost ponudnika in povezljivost z vašo tehnologijo ter obstoječimi rešitvami. Če ne izgleda preveč optimistično, opustite misel na takšnega ponudnika, saj se vam investicija zagotovo ne bo povrnila. In ne verjemite, da je prav vse možno in da vas vse to nič ne bo stalo.

Vedeti morate, da boste del digitalizacije izvedli s standardnimi rešitvami, del rešitev pa bo takšnih, ki so specifične za vaše poslovne procese. In tudi standardne rešitve boste želeli prilagoditi svojim potrebam. In če ne bo šlo, kaj boste storili po tem, ko boste že do grla stali v vodi?

Sedaj že imate dobro idejo, zakaj potrebujete tehnologijo, kajne?

Vedite, da sama digitalizacija še ne prinaša kakšne bistvene dodane vrednosti. Gre pač za digitalno obliko poslovnih procesov in nič več.

3. Digitalna preobrazba

Zdaj pa zares. Imate tehnologijo in delno digitalizirane procese, povezane v celoto.

V naslednjem koraku morate poiskati ponudnika, ki se z digitalno preobrazbo resnično ukvarja. Sicer vam bodo to trdili vsi ponudniki, vendar zdaj že poznate vprašanja, ki jih morate postaviti.

Imate tehnologijo za digitalno preobrazbo?

Je odprta in povezljiva z drugimi tehnologijami?

Lahko spremembe uvajamo sami ali tudi s kakšnim drugim ponudnikom?

Lahko dodajamo svoje vsebine, torej tiste, ki so specifične za naše poslovno okolje?

Ali imate arhitekta, ki bo izpeljal digitalno preobrazbo?

So digitalne vsebine brezplačne in bomo denar lahko namenili za digitalno preobrazbo ali nam boste zaračunali licenčnine ter vzdrževalne pogodbe?

Ali pokrivate vse aspekte poslovanja, saj vemo, da se digitalna preobrazba razteza skozi celotno podjetje?

“Ne” na katerokoli zgornje vprašanje pomeni, da ponudnik zagotovo ni pravi.


Zavedajte se, da je digitalna preobrazba unikaten izdelek vašega poslovnega okolja. Nikjer na svetu mu ni enakega in ne morete ga ne kupiti, ne najeti.

Prav zaradi tega potrebujete dobrega arhitekta, ki vas bo skozi proces digitalne preobrazbe vodil, povezal vse niti in diktiral tempo. Izdelal bo Digital Transformation Roadmap, ki mu bo sledilo celotno podjetje in vsi ponudniki digitalizacije v vašem poslovnem okolju.


Zgoraj omenjeni proces vas bo pripeljal do uspešnega cilja. Čeprav bo proces morda trajal več let in boste zanj porabili ogromne količine denarja, se boste na koncu, tudi z nekaj truda, vendarle digitalno preobrazili.

Lahko pa proces skrajšate, ob tem močno privarčujete in digitalno preobrazbo izvedete z nami. Tom PIT, kot verjetno veste, ponuja vse.

Najhitrejša in daleč najcenejša pot do digitalne preobrazbe je s Tom PIT.

Začnite z digitalno preobrazbo še danes

Zaupa nam več kot 100 podjetij vseh velikosti in panog